хімія 9 кл. Урок 54. Тема: Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні й гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів.
Шановні учні записуємо тему уроку і конспект у зошит. Переглянути:https://www.youtube.com/watch?v=6UIdf-0YlbI
Знати: 1. Склад жирів, фізичні властивості. 2. Природні й гідрогенізовані жири. 3. Біологічна роль жирів.
Класифікація жирів.
Тверді – тваринного походження – утворені насиченими карбоновими кислотами (виняток – риб’ячий жир).
Рідкі – рослинного походження – утворені ненасиченими карбоновими кислотами – олії (виняток – пальмове та кокосове масло, какао).
застосування жирів.
- харчова промисловість: маргарини, майонези, консерви, ковбасні вироби, кондитерські вироби;
- будівельні матеріали: виготовлення олійних фарб, оліфи, лаків;
- медицина: мазі, емульсії, свічки, супозиторії;
- миловаріння;
- парфумерія і косметика: креми, лосьйони, скраби, засоби для зняття макіяжу;
- живопис: масляні, темперні фарби, розчинники;
- виготовлення мастил, засобів для догляду за шкіряними речами;
- виробництво біодизелю та гліцеролу.
При нестачі жирів:
- порушується обмін речовин, вітамінів, травлення; робота нервової системи;
- знижується імунітет;
- зменшується проникність капілярів;
виникають некротичні ураження шкіри, що призводить до різних захворювань.
Д.З. Параграф 32
Комментариев нет:
Отправить комментарий