Урок 59.Добрий день шановні учні 9 класу.
Тема уроку: Білки як біологічні полімери. Денатурація білків. Біологічна роль амінокислот і білків.
1.
Будова і склад білків.
Молекули білків
утворюються у клітині організму з -амінокислот (20 амінокислот. Їх ще
називають золотими). Вісім із амінокислот (триптофан, лейцин, ізолейцин, лізин,
метіонін, фенілаланін, треоніт, валін) належать до незамінних – їх людина одержує з їжею, тому що
організмом вони не синтезуються.
Білки- це складні високомолекулярні природні сполуки, побудовані із
залишків амінокислот, з’єднаних у певній послідовності пептидним зв’язком.
Білки можна розглядати
як поліпептиди (дипептиди, трипептиди, …), тому що їх молекулярна маса більша
за 10000.
За хімічним складом білки
поділяють на:
–
Прості (протеїни) – гідролізуються до амінокислот
–
Складні (протеїди) – при гідролізі утворюють крім амінокислот речовини
небілкової природи (вуглеводи,фосфатну кислоту, нуклеїнові кислоти)
Білки мають історичні
назви. Наприклад, білок складу (С738Н1166О208S2Fe)4 – гемоглобін.
Структура білка
–
Первинна;
–
Вторинна;
–
Третинна;
–
Четвертинна.
Первинна –
хімічна структура білка, тобто послідовність чергування амінокислотних залишків
у поліпептидному ланцюгу даного білка.
Вторинна – форма
поліпептидного ланцюга в просторі. Вона може бути ниткоподібною,
спіралеподібною та ін. форми.
Третинна – реальна
тривимірна конфігурація, утворена складанням вторинних структур (одна глобула).
Третинну структуру
можна уявити собі як спіраль, яка згорнута , у свою чергу спіраллю!!!
Четвертинна – поєднання
в просторі кількох макромолекул (кілька глобул).
Глобулярні білки –
білки, які мають форму клубка.
Хімічні властивості білків
1)
Гідроліз білків
При нагріванні з
розчинами кислот чи лугів або під впливом ферментів
Білок + пН2О = суміш амінокислот
2)
Денатурація – руйнування вторинної і третинної структури білка під дією
нагрівання, радіації, сильних кислот, лугів, сильного струшування.
Пригадайте приготування
яєчні, смаження риби, м яса. Це приклади денатурації.
3)
Кольорові реакції на білок:
v Біуретова
реакція
Біологічна роль амінокислот та білків
1.
Амінокислоти – це будівельний матеріал для білків.
2.
Знання властивостей білків допомагає зберегти життя людям: у
разі отруєння солями важких металів вживають молоко, білки якого зв’язують ці
сполуки.
3.
Білки їжі не засвоюються організмом, спочатку вони розщеплюються
до амінокислот, а потім амінокислоти всмоктуються в кров, а вже з нею
переносяться до клітин, де організм синтезує білки.
4.
Організм людини не здатний синтезувати амінокислоти тому для
поповнення їх запасу потрібно вживати білкову їжу.
Можемо зробити
висновок, що життя напевно не було б можливим без білків.
Д.З. § 37
Шановні учні. Записуйте у зошит тему уроку та
розв’язок. І надсилайте Viber 0980381730
Комментариев нет:
Отправить комментарий