10 кл. хімія урок № Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків. Навчальні проекти № 21, "Синтез білків", №22" Збалансоване харчування - запорука здорового життя"
Шановні учні записуємо у зошит тему та конспект урокуЗнати:
Білки — природні високомолекулярні речовини (полімери), що складаються із залишків амінокислот.
Амінокислотні залишки сполучені в макромолекулах білків пептидною групою −NH−CO−, тому білки відносять до поліпептидів.
До складу білків входять двадцять амінокислот будови NH2−C|H−COOHR.
Амінокислотні залишки сполучаються у макромолекули білків у різній послідовності. Число амінокислотних залишків в молекулах теж може бути різним. Тому різноманіття білків практично безмежно. Кожен організм на Землі має свій власний неповторний набір білків.
Будова білкової молекули
Білкові молекули можуть містити від одного до декількох сотень і навіть тисяч амінокислотних залишків, тому їх відносні молекулярні маси змінюються від десятків тисяч до декількох мільйонів. Так, відносна молекулярна маса гемоглобіну дорівнює: 68000, яєчного білка — 44000, а вірусу грипу — 32000000.
Властивості білка в першу чергу визначаються порядком сполучення амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюгу.
Послідовність амінокислотних залишків в макромолекулі називається первинною структурою білка.
Первинна структура
Вторинна структура
Третинна структура
Четвертинна структура
1.Денатурація — руйнування просторової структури білка.
Вона відбувається при нагріванні білків, під дією радіоактивного випромінювання, деяких хімічних речовин (кислот, лугів, солей важких металів). При денатурації білки змінюють свої властивості і втрачають біологічну активність, незважаючи на те, що їх первинна структура зберігається.
2.Кольорові реакції -а) Якщо до розчину білка додати розчин лугу і кілька крапель розчину солі купрум(II), то з'являється синьо-фіолетове забарвлення. Ця реакція називається біуретовою. б) Інша кольорова реакція на білки — ксантопротеїнова. Для її проведення до розчину білка при нагріванні треба додати концентровану нітратну кислоту. Утворюється жовтий осад. Якщо після охолодження в пробірку долити розчин лугу або концентрований розчин аміаку, то з'явиться оранжеве забарвлення.
3. Гідроліз – розпад білка на амінокислоти.
Відбувається під дією кислот та лугів при нагріванні. В організмі — в процесі травлення, під дією ферментів.
Функції білків
У кожному живому організмі міститься велика кількість білків, які виконують ряд найважливіших функцій.
Білки входять до складу цитоплазматичної мембрани, цитоплазми, органоїдів і тим самим виконують будівельну функцію в живих організмах.
Всі біохімічні реакції в організмах протікають за участю ферментів. Ферменти — це білки-каталізатори. Отже, білки в живих організмах виконують каталітичну функцію. Прикладами таких каталізаторів можуть бути травні ферменти, що беруть участь в перетравленні їжі: пепсин, ліпаза, амілаза, мальтаза.
Найважливіша функція білків — захисна. Особливі білки — антитіла і антитоксини — беруть участь у формуванні імунітету. Антитіла знешкоджують бактерії, що проникли в організм, а антитоксини нейтралізують їх отрути.
Білок гемоглобін виконує транспортну функцію. Він переносить кисень від органів дихання до тканин.
Рухова функція деяких білків забезпечує скорочення м'язів і всі рухи живих організмів.
При нестачі їжі білки можуть виконувати енергетичну функцію. При розщепленні 1 г білка виділяється 17,6 кДж енергії.
Білки виконують сигнальну, рецепторну, регуляторну та інші функції.
опрацювати параграф 25. Вправа: запишіть рівняння реакції утворення любого трипептида.
Відповілі присилайте:liliakulis961@gmail.com Viber 0980381730
Комментариев нет:
Отправить комментарий