9 клас урок хімії. Тема: Застосування вуглеводів, їх біологічна роль.
Біологічна роль глюкози та сахарози. Завдяки зеленим рослинам на нашій планеті є велика кількість глюкози, сахарози, крохмалю та целюлози. Саме в рослинних організмах з вуглекислого газу й води за участі хлорофілу на світлі утворюється глюкоза та виділяється життєво необхідний кисень. При цьому відбувається перетворення енергії Сонця в енергію хімічних зв’язків глюкози. Подальші перетворення глюкози в рослинах завершуються утворенням сахарози, крохмалю та целюлози. Участь вуглеводів в обмінних процесах вивільняє «законсервовану» сонячну енергію і забезпечує життєдіяльність живих організмів. Саме в цих перетвореннях енергії з одних видів в інші, починаючи з енергії Сонця, і полягає планетарне значення глюкози.
Глюкоза є біологічно активною речовиною. Потрапляючи в організм, вона всмоктується в кров, яка доставляє її до органів. У здоровому організмі за участю гормонів інсуліну та глікогену підтримується постійний рівень цієї речовини в крові. Надлишок глюкози відкладається у вигляді глікогену в печінці та м’язах або перетворюється в жир.
Негативні наслідки спостерігаються за нестачі глюкози в організмі. Він виснажується, знижується імунітет
Сахароза потрапляє в організм людини в рафінованому (очищеному) вигляді. Під час рафінування вона втрачає корисні біологічно активні речовини. Це викликає порушення вуглеводневого обміну. Надмірне вживання сахарози призводить до ожиріння, зниження ефективності роботи мозку, серця, судин, негативно впливає на обмін речовин.
Отже, глюкоза та сахароза – життєво необхідне джерело енергії живих організмах, біологічно активні речовини, які суттєво впливають на процеси життєдіяльності живих істот.
Застосування глюкози та сахарози. Ці речовини є невід’ємною складовою багатьої харчових продуктів рослинного походження, про що свідчить їхній солодкий смак.. Їх викоритстовують як смакову добавку до багатьох страв, сахароза з давніх часів відома людині як ефективний та смачний консервант.
Як джерело енергії глюкозу використовують у медицині для підтримки життєдіяльності виснаженого організму. Її розчин уводять прямо у кров.
Моно- і дисахариди допомагають нам розв’язати безліч проблем. Вони живлять, лікують, зігрівають, забезпечують рух, зберігають сталість внутрішнього середовища організму, беруть участь у збереженні і відтворенні спадкової інформації.
Д.З. Практичне завдання: пройти онлайн-тести та перевірити свій результат https://onlinetestpad.com/ua/test/103929-zagalna-kharakteristika-vuglevod%D1%96v
Творче завдання: створити міні-презентацію на тему: «Дослідженння хімічного складу їжі», «Хімічний склад жувальних гумок»
Комментариев нет:
Отправить комментарий