среда, 29 апреля 2020 г.

хімія 9 клас

Урок 61 Практична робота№5 «Виявлення органічних сполук у харчових продуктах»
матеріали: картоплина, борошно, білий хліб, стигле яблуко, волоський горіх, варена ковбаса, косметична пудра, зубна паста або порошок, бавовняна, вовняна й капронова нитки або шматочки тканин;
реактиви: розчин йоду в калій йодиді (можна використати аптечний розчин Люголя);обладнання й хімічний посуд: штатив з пробірками, піпетка, пінцет, сірники.
Дослід 1. Виявлення крохмалю в харчових продуктах
На шматочок картоплини нанесіть піпеткою краплину розчину йоду. Що спостерігаєте?
Випробуйте інші харчові продукти на наявність крохмалю в їх складі. Складіть таблицю за результатами випробувань.
Зробіть висновок.
За цим зразком проведіть домашній експеримент із виявлення крохмалю в інших харчових продуктах.
Дослід 2. Виявлення жиру у волоських горіхах
Ядро волоського горіха звільніть від перегородок, покладіть його між двома аркушами фільтрувального паперу. Розімніть горіх твердим предметом (шпателем). Які зміни відбулися з папером? Розітріть горіхову масу між пальцями. Що відчуваєте?
Зробіть припущення щодо хімічного складу сполуки, яка може бути складником горіхової олії. Напишіть її формулу і назву.
Зробіть висновок.
Дослід 3. Виявлення природних і синтетичних волокон
Утримуючи пінцетом нитку з бавовни, обережно підпаліть її. Розітріть попіл між пальцями. Який запах відчуваєте?
Повторіть спробу з вовняною і синтетичною нитками. Порівняйте продукти згоряння на дотик і за запахом.
Зробіть висновок.
а також відеоуроки можна переглянути за посиланям
та
вибравши відповідний клас та предмет хімія
Д.З. Ознайомтись з текстом практичної  роботи, записати  конспект. Виконати вправу на ст.. 130 №7. liliakulis961@gmail.com
Viber 0980381730


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  11кл. Урок хімії . Тема: Сполуки неметалічних елементів з Гідрогеном. Особливості водних розчинів цих сполук, їх застосування ЗАПИСАТИ У...