Урок
61 Практична робота№5 «Виявлення органічних сполук у харчових продуктах»
матеріали: картоплина, борошно, білий хліб, стигле
яблуко, волоський горіх, варена ковбаса, косметична пудра, зубна паста або
порошок, бавовняна, вовняна й капронова нитки або шматочки тканин;
реактиви: розчин йоду в калій йодиді (можна
використати аптечний розчин Люголя);обладнання й хімічний посуд: штатив з пробірками, піпетка, пінцет, сірники.
Дослід 1. Виявлення
крохмалю в харчових продуктах
На шматочок картоплини нанесіть
піпеткою краплину розчину йоду. Що спостерігаєте?
Випробуйте інші харчові продукти
на наявність крохмалю в їх складі. Складіть таблицю за результатами
випробувань.
Зробіть висновок.
За цим зразком проведіть домашній
експеримент із виявлення крохмалю в інших харчових продуктах.
Дослід 2. Виявлення
жиру у волоських горіхах
Ядро волоського горіха звільніть
від перегородок, покладіть його між двома аркушами фільтрувального паперу.
Розімніть горіх твердим предметом (шпателем). Які зміни відбулися з папером?
Розітріть горіхову масу між пальцями. Що відчуваєте?
Зробіть припущення щодо хімічного
складу сполуки, яка може бути складником горіхової олії. Напишіть її формулу і
назву.
Зробіть висновок.
Дослід 3. Виявлення
природних і синтетичних волокон
Утримуючи пінцетом нитку з
бавовни, обережно підпаліть її. Розітріть попіл між пальцями. Який запах
відчуваєте?
Повторіть спробу з вовняною і
синтетичною нитками. Порівняйте продукти згоряння на дотик і за запахом.
Зробіть висновок.
а
також відеоуроки можна переглянути за посиланям
та
вибравши відповідний клас та предмет
хімія
Д.З.
Ознайомтись з текстом практичної роботи,
записати
конспект. Виконати вправу на ст.. 130
№7. liliakulis961@gmail.com
Viber 0980381730
Комментариев нет:
Отправить комментарий